Persoonlijke overtuigingskracht

overtuigingskrachtGelijk hebben is vaak het probleem niet. Gelijk krijgen, daar zit de uitdaging in. Hoe overtuig je de ander van je gelijk?

Wil je mensen overtuigen, dan heb je rationele argumenten en tegenargumenten nodig. Wissel daarbij de volgorde van de argumenten af en maak gebruik van feitelijke argumenten, oordelende argumenten (evaluerende argumenten), pragmatische argumenten (het afwegen van voor- en nadelen) en analogie-argumententen (vergelijkingen maken).

Niet alleen wat wordt gezegd is van belang maar ook door wie. Zorg ervoor dat je argumenten kloppen, dat je deskundig bent en toon je eerlijkheid. Verder kan je ook gebruik maken van psychologische argumenten die meer op het gevoel spelen van je toehoorder(s).

Stem je betoog altijd af op de mensen die je (toe)spreekt en breng structuur in je verhaal. Spreek vervolgens ook de taal van degene(n) tegen wie je spreekt en let op de manier waarop je het brengt: je lichaamshouding, maak het aantrekkelijk om naar te luisteren en spreek met zelfvertrouwen.

Maar met een of een gerichte training kan je je persoonlijke overtuigingskracht leren verbeteren. Meer op Leren.nl

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.