Loopbaan coach: word freelancer of ga het onderwijs in

Wil je snel aan het werk, of een nieuwe baan? Word dan freelancer of ga het onderwijs in! Recente onderzoeken wijzen namelijk uit dat je het snelst aan de slag kan als leraar of zzp’er.
Om met het laatste te beginnen: het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert nu de resultaten van onderzoek naar de kansen op werk voor jongeren tussen de 15 en 27 jaar. En wat blijkt? Vrouwen met een docenten- of andere pedagogische opleiding hebben de meeste kans op werk. Want: 96 procent van HBO of WO afgestudeerde studentes met een onderwijsopleiding heeft momenteel een betaalde baan. De vraag is natuurlijk of dit blijft als deze vrouwen ouder worden, dit onderzoek beperkt zich tot en met 27 jaar. Het CBS ziet verder dat vrouwen met HBO en WO studies in de gezondheidszorg en welzijn en in de economisch-juridische hoek ook meer kansen op werk hebben. Ook voor mannen geldt dat de hogere opleidingsniveaus momenteel de meeste kans op werk bieden – dus HBO en WO – echter daar is de kans naast gezondheidszorg nog groter in de technische sector. Dit bleek vorige week ook al uit de vraag naar specialistisch opgeleide ICT’ers. En ook opleidingen op het gebied van openbare orde en veiligheid lonen.

Aantrekkende freelance markt
Als je al bent afgestudeerd kan het lonen om freelancer te worden. Momenteel trekt de Nederlandse freelancemarkt namelijk flink aan zo blijkt uit de FMI, de Freelance Markt Index. Deze index analyseert maandelijks de ontwikkelingen in de freelance markt op basis van cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen en Freelance.nl.  Rob Bergers, de algemeen directeur van Freelance.nl ziet dat de vraag naar flexibele arbeid al een tijdje gaande is en geeft aan hoe het bedrijfsleven eigenlijk met de voortdurende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt omgaat. De flexibele schil wordt steeds groter en zal misschien alleen maar groeien, ook als het economisch weer beter zal gaan. Hij stelt juist dat het denkbeeld over inhuur van arbeid blijvend is veranderd. Freelance.nl is de site waar vraag en aanbod in tijdelijke opdrachten bij elkaar worden gebracht, een soort makelaar dus. Zij zien een stijging van opdrachten van 20% en een toenemend aantal ZZP’ers en freelancers vanwege die stijgende vraag. Ook zij zien dat vooral de ICT sector steeds meer opdrachten biedt.

Omzetstijging bij freelancers
Payrollbedrijf Tentoo publiceerde tevens een onderzoek – hun jaarmonitor 2014 – en constateerde dat freelancers in 2014 een omzetstijging van gemiddeld ruim 6% boekten. Een gewilde groep freelancers – die onder de 34 jaar – pakte ruim 10% omzetgroei. En de regio in en rond Rotterdam was koploper met freelancers met een omzetgroei van wel 14%. Terwijl de omzet in de regio Eindhoven juist daalde met ruim 11%. De omzetstijging kwam vooral door een stijging in het aantal gewerkte uren (6% meer dan in 2013).  Voor degenen die al langer twijfelden kan deze ontwikkeling inderdaad een laatste duwtje in de rug betekenen. Mocht je als ZZP’er freelance aan de slag willen, dan is het wel goed om met een aantal zaken rekening te houden.

De vijf belangrijkste stappen om freelancer te worden

Stap 1
Denk goed na over je aanbod, waar jouw toegevoegde waarde zit en hoe je die wilt vermarkten. Oriënteer je op waar je klanten zitten en wat je uurtarief moet zijn.

Stap 2
Meld je aan bij de Belastingdienst zodat je een btwnummer ontvangt (voor het versturen van facturen). En een VAR verklaring, de verklaring arbeidsrelatie, die je nodig hebt voor je opdrachtgevers. Houd er wel rekening mee dat de fiscus scherp kijkt naar die arbeidsrelatie. Vooral omdat veel ZZP’ers worden ingehuurd nadat ze eerst zijn ontslagen, is de fiscus er streng op om verkapt loondienstverband te vermijden. Onderdelen die de Belastingdienst onder andere meeneemt in de beoordeling van je ondernemerschap zijn bijvoorbeeld:

  • Het aantal opdrachtgevers
  • De afhankelijkheidsrelatie van je opdrachtgevers (hierbij kijkt de fiscus o.a. naar de hoeveelheid omzet per opdrachtgever en de mate va vrijheid die je hebt of neemt om je opdrachten vorm te geven).
  • De mate waarin je zelf reclame maakt voor je diensten
  • Hoeveel uur je in je onderneming werkt
  • Of je aansprakelijk bent voor schade

Stap 3
Schrijf je uiteraard in bij de Kamer van Koophandel, maar check vooraf of de domeinnaam van je bedrijf nog vrij is.

Stap 4
Richt een administratie in, hou gewerkte uren bij en als je al kosten maakt voor je een btw nummer hebt, hou deze ook bij.

Stap 5
Vertel dat je er bent. Er zijn talloze manieren om je diensten aan de man te brengen. Mijn ervaring is dat je eerst scherp moet hebben waarom men bij jou moet zijn. Heb je specialistische kennis of ervaring? Bedien je een speciaal type klant? Hanteer je een bepaalde methodiek? Of concurreer je op prijs of inhoud of service? Probeer ook het antwoord paraat te hebben op de vraag: what’s in it voor de ander? Wat levert inhuur van jou op? Bespaart de klant tijd, kan hij snijden in kosten of vermeerdert zijn omzet? Daarna kun je aan de slag met je marketing en communicatie, waarbij de vindbaarheid van je website en een goed netwerk de meest essentiële onderdelen zijn.

Beluister hier het interview op BNR Nieuwsradio

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.