Dertigersdip

De dertigersdip: wat is dat precies?

De dertigersdip, ook wel quarterlifecrisis, dertigersdilemma of dertigerscrisis, is een psychosociaal fenomeen dat veel overeenkomsten heeft met een identiteitscrisis. Jonge, meestal hoogopgeleide mensen van eind twintig en in de dertig, worden geconfronteerd met het is dit alles-gevoel met betrekking tot het werkzame en persoonlijke leven. Vragen als: “Is dit de juiste baan, de juiste partner en wil ik kinderen” worden vaak gesteld.

Het moment dat deze vragen en keuzemogelijkheden op je afkomen, verschilt in Amerika en Nederland. In Amerika gebeurt dit ongeveer op een kwart van je leven, zo tussen de 18-25 jaar. Dat is ook de reden waarom het de quarterlifecrisis genoemd wordt. Amerikaanse jongeren verlaten dan de ‘college’, hebben hun eerste vaste banen, trouwen en starten een gezin. In Nederland kom je pas rond je 23ste van de universiteit, dan wordt er eerst nog wat serieuze werkervaring opgedaan en als we aan trouwen en kinderen gaan denken, lopen we al tegen de dertig. Je hebt dan al wat meer levenservaring opgedaan en bent met de bijbehorende maatschappelijke en sociale verwachtingspatronen in aanraking gekomen. Het kan gebeuren dat je vervolgens wordt overvallen door vragen als: “Is dit alles en “Wat is de zin van mijn leven?”.

De dertigersdip onstaat doordat je rond je dertigste een soort emotionele groeispurt door maakt, een intense zoektocht naar de betekenis van het leven en naar de vraag waar het jouwe heen gaat. Sommige deskundigen noemen het een transitionele fase. Deze fase krijgt niet zoveel aandacht als de puberteit of de midlifecrisis maar is wel vergelijkbaar met de existentiële angsten in de puberteit. Vaak echter wel zonder de driftaanvallen.

Door kritisch naar jezelf te kijken en deze confronterende vragen die je hebt voor jezelf te beantwoorden, kun je ook weer uit deze dip opklimmen. Dit alleen doen kan dan knap lastig zijn. Daarom kun je een coach inschakelen en samen bekijken welke mogelijkheden je hebt om het leven te leiden dat jij wilt.

Enthousiast geworden? Neem dan contact op en maak een afspraak voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

 

Maak direct kennis

Enthousiast geworden?