Loopbaan coaching: jobhoppen goed voor carrière?

Jobhoppen: wel of niet doen?
Vier Amerikaanse en Canadese economen ontdekten dat jobhoppen onder jongeren relatief vaak voorkomt en adviseren mensen om in hun twintiger jaren vooral regelmatig van baan te wisselen. Regelmatig van baan wisselen in je eerste arbeidsjaren lijkt te helpen om sneller je ideale baan te vinden als dertiger of veertiger. Je leercurve is stijler. Je proeft eenvoudig in kortere tijd aan meer verschillende jobs. Daarnaast zagen de onderzoekers dat jobhoppen ook een correlatie had met een hoger inkomen op latere leeftijd.

Wat helpt nog meer voor het vinden van die ideale baan?

  • Probeer allereerst antwoord te vinden op de vraag wat voor jou ideaal is. Dat is voor iedereen weer anders…
  • Onderzoek jouw competenties: wat kun je goed? Kijk naar vakinhoudelijke competenties en vaardigheden maar vergeet ook niet wat je prive goed kunt. Dat is een goudmijn aan mogelijke gebieden die je later altijd nog professioneel kunt ontwikkelen zodat je ze in je werk in kunt zetten. Waar krijg je energie van? Wat vond je als kind leuk om te doen? En welke functies bevatten die voor jou belangrijke vaardigheden en competenties?
  • Breng de randvoorwaarden in kaart die jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Voor de één is status belangrijker (mooie auto, goed salaris), een ander leeft op van een leuk team collega’s en weer een ander moet iets maatschappelijk nuttigs doen. Er zijn ook mensen die lekkere koffie op het werk heel belangrijk vinden of een job willen waar ze veel buiten zijn. Wat heb jij nodig?
  • Tot slot: onderzoek bij welke bedrijfscultuur jij goed gedijt. Welke persoonlijke waarden zijn voor jou van belang en bij welke bedrijven herken je die waarden? Interview eens iemand die al werkt bij het bedrijf van jouw keuze. Of verdiep je in de kernwaaarden waar het bedrijf zelf voor zegt te staan.

Als je een vermoeden hebt wat voor jou ‘ideaal’ is, heb je de eerste stap gezet: je weet ongeveer waar je naar toe wilt en hebt jouw doel voor ogen. Daarna komt pas de volgende vraag: hoe kom je daar vanuit je huidige positie? Wil je hiermee aan de slag, dan kan het helpen om samen met een coach de tussenstapjes te bedenken en een actieplan op te stellen om je doel(en) te bereiken.

Nieuwsgierig geworden? Neem direct contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.