Loopbaan coaching: sociale voorzieningen vaste en flexibele krachten

Verschil sociale voorzieningen tussen vaste en flexibele krachten

Werkgeverskoepel AWVN maakt zich zorgen over de groeiende kloof in toegang tot sociale voorzieningen van mensen in loondienst versus flexibele arbeiders. Bijzonder dat het initiatief hiertoe uit werkgevershoek komt. Hoewel: de uurlonen van ZZP’ers zijn ook hoger om de hogere lasten (bijvoorbeeld risico arbeidsongeschiktheid of opbouwen pensioen) af te vangen, dus misschien voelen werkgevers de druk toenemen nu het leger ZZP’ers steeds groter groeit. Wat de aanleiding ook is, premier Mark Rutte voelt er vooralsnog niet veel voor en wil ZZP’ers niet dwingen om verplicht premie te laten betalen.

Wat kun je als ZZP’er doen aan sociale voorzieningen?

Wil je toch iets meer vangnet als ZZP’er, dan zijn er genoeg mogelijkheden om zelf een aantal zaken te regelen:

  • Zorg voor een flinke buffer – reken uit hoeveel je nodig hebt om netto minimaal een jaar vooruit te kunnen (dit kan arbeidsongeschiktheid goeddeels opvangen, na een jaar kunnend e meesten wel weer aan de slag in een bepaalde vorm)
  • Stap in een variant van het Broodfonds – hierin help je elkaar bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid (max 2 jaar) en schenk je andere deelnemers een bepaald bedrag
  • Gebruik je gekochte woning als buffer – verkoop het tzt en eet het op met een huurwoning
  • Stap in het ZZP pensioenfonds – voor pensioenopbouw kun je in een speciaal hiervoor opgericht fonds stappen via aanbieder APG (initiatief van de 4 belangrijkste zelfstandigenorganisaties)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.