Hieronder een fragment uit het artikel:
Maatschappijfilosofen leggen een link tussen dat toekijken met een algemeen gevoel van leegte. Als je standaard voor de tv gaat zitten, bedenk je vanuit jezelf kennelijk weinig meer om te doen. Dit leidt ertoe dat je niet vervuld raakt met het leven dat je leidt. Op tv kijken naar anderen zal die gevoelens van onvrede alleen maar versterken.
“Televisie kijken lijkt makkelijk”, zegt Frank Husmann van coachingsbureau Zinspiratie. “Maar uit onderzoek blijkt dat zappen moe en futloos maakt. Alleen als je heel gericht naar een programma kijkt, geeft het je energie. Zappen zuigt energie, omdat het geen bewuste keuze is”, zegt hij.
Bewust kiezen heeft alles te maken met actief leven. Volgens Frank doen negen van de tien mensen echter passief mee aan het leven. “Weinig mensen maken bewust actieve keuzes en gaan regelmatig bij zichzelf te rade met de vragen: wie ben ik? En: wat wil ik?” De mensen die bij de coach aankloppen, hebben overeen dat ze allemaal ontevreden zijn met hun leven. “Het begint er vaak mee dat ze zich niet lekker voelen op het werk. Dat gevoel strekt zich daarna vaak uit naar andere dingen, zoals hun relatie en vriendschappen.” “Soms zeggen mensen: ‘Laat ik maar gaan promoveren.’ Of: ‘Laat ik daar maar gaan wonen.’ Zijn dat bewuste keuzes? Ik denk het niet.” Ook merkt Frank dat mensen zichzelf vaak allerlei beperkende overtuigingen opleggen die ze in een cirkeltje doen ronddraaien. ‘Ik kan het toch niet.’ Of: ‘Daar ben ik te dom voor.’
Ook het enorme aanbod aan keuzes maakt passief en kan zelfs tot onverschilligheid leiden, denkt Frank. “Neem de aankoop van een nieuw mobieltje. Je moet een toestel kiezen, een provider en een abonnement. Omdat het aanbod op al die punten enorm is, laat je er heel veel tijd overheen gaan eer je een keuze maakt. Je wikt en weegt lang, want je wilt geen foute keuzes maken.” En dat werkt passiviteit in de hand. “Veel nadenken is passief. Soms is het goed om foute keuzes te maken. Doe iets, zeg ik altijd. Je moet de bal tien keer ‘uit’ slaan om één keer een homerun te kunnen lopen. Degene met het hoogste aantal homeruns heeft de bal ook het vaakst uitgeslagen. Iets doen is altijd een ervaring die je rijker maakt.”
“Ontdek, eventueel onder begeleiding van een coach, wat je belangrijk vindt in het leven. En besef dat veranderingen niet drastisch hoeven te zijn om je leven meer zin te geven. Ik begeleidde bijvoorbeeld een vrouw die de creatieve kant in haar leven miste. In plaats van een carrièrestap – ze werkte al veertien jaar bij dezelfde werkgever – begon zij aan een nieuwe hobby: olieverfschilderijen maken.”