Dertigers dilemma

Dertigers dilemma

Ben je rond de dertig en merk je dat je veel twijfelt over belangrijke thema’s als loopbaan, relatie of kinderen? Heb je daarbij last van angstige of depressieve gevoelens, of ben je juist meer prikkelbaar dan normaal? Heb je last van vermoeidheid of slapeloosheid? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een dertigers dilemma.

Wat is het dertigers dilemma precies?

Het dertigers dilemma wordt ook wel dertigersdip genoemd en komt vaak voor onder hoogopgeleide dertigers (relatief vaak vrouwen) met een goede baan, een paar jaar werkervaring en een relatie. Deze dertigers hebben vaak maatschappelijk al best wat bereikt en hebben of een jong gezin, of ze denken na over kinderen. De keuzes die zich aandienen kunnen erg lastig zijn en doordat er zoveel mogelijk is, ervaren deze dertigers bovengenoemde klachten. Het dertigers dilemma is dan ook een verzamelnaam voor een grote groep mensen met wisselende klachten, maar die stuk voor stuk belangrijke keuzes moeten maken. En hierbij stress ondervinden.

Welke thema’s zijn bij een dertigers dilemma van belang?

Vroeger was het duidelijk wat er van je verwacht werd. Er was een eenduidig rollenpatroon voor mannen en vrouwen en bovendien was het krijgen van kinderen de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Je kunt kiezen of je wilt samenwonen, trouwen of juist een relatie op afstand wilt. Je kunt kiezen of je kinderen wilt of niet. En een baan is niet meer voor het leven, maar draait om persoonlijke ontwikkeling, uitdagingen en vooral groei. Loopbaan, relatie en kinderen vormen dan ook de drie belangrijkste thema’s bij mensen met een dertigers dilemma.

Hoe herken je een dertigers dilemma?

Veel mensen met een dertigers dilemma voelen zich psychisch en lichamelijk niet fit. Ze ervaren slapeloosheid, vermoeidheid of prikkelbaarheid. Soms komt daar ook nog eens tijdstress bij kijken, vooral bij vrouwen die werk en zorg combineren.

Eerste hulp bij een dertigers dilemma

En dan realiseer je je dat je een dertigers dilemma hebt: wat nu? De eerste stap is te erkennen dat je inderdaad niet lekker in je vel zit. Dit helpt je om je huidige situatie te accepteren. Daarna kun je gaan kijken naar een oplossing. Een van de mogelijkheden is samen met een coach te kijken waar je tegenaan loopt (belemmerende overtuigingen of juist een ideaalbeeld dat niet overeenkomt met de realiteit). Wanneer je je hiervan bewust bent, breek je de weg open om de realiteit onder ogen te zien en van daar uit te kijken hoe je verder wilt leven.

Kortom, heb jij ook een dertigers dilemma en wil je aan de slag met de belangrijke thema’s in jouw leven? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te bekijken of coaching iets voor jou is! Of ga naar de dertigersdilemma test en test jezelf.

 

Maak direct kennis

Enthousiast geworden?