Loopbaan: verschil in salaris mannen en vrouwen

Salariskloof tussen mannen en vrouwen, hoe ga je hiermee om?

Afgelopen week lag de nieuwe CEO van Microsoft – Satya Nadella – onder vuur wegens een uitspraak over het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Nadella stelde dat “vrouwen vooral niet om loonsverhoging moesten vragen”. Volgens Nadella zou het dan wel goed komen. Even later moest Nadella publiekelijk door het stof, zowel intern als extern. Want ondanks de inhaalslag van vrouwen op de arbeidsmarkt, zijn er nog steeds uitdagingen voor vrouwen. Onder andere op het gebied van gelijke beloning.

Onderzoek naar beloningsverschillen

CBS publiceerde in maart 2014 nog onderzoek dat het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen bijna 18% is. Gelukkig neemt dit verschil wel af (in 2013 nog 20%). Vooral bij vrouwen boven 45 jaar is het verschil groot: naarmate de leeftijd vordert neemt het verschil toe. Dit komt vooral doordat die vrouwen vaak langere tijd gestopt zijn met werken, dat verschil in jaren werkervaring haal je bij herintreding niet meer in. Gek genoeg verdienen vrouwen tussen de 25-30 jaar relatief gezien vaak meer dan manneelijke leeftijdgenoten. Dit komt door de relatief hogeropgeleide vrouw in die leeftijdscategorie.

De verwachting is dat de salariskloof zal blijven dalen als vrouwen op den duur steeds vaker ook in hogere posities komen te werken. Maar blijf in de tussentijd vooral om loonsverhoging vragen. Hoe je dat doet?

Hierbij een aantal tips voor succesvolle salarisonderhandelingen:

  • Zorg dat je goed voorbereid bent – check de CAO regelingen, vergoedingen en mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden bij jouw organisatie. Ook kun je misschien achterhalen wat het gemiddelde salaris van jouw (soort) functie binnen het bedrijf is.
  • Kies het juiste moment – timing is everything en als je net een belangrijke prestatie hebt geleverd, meer verantwoordelijkheden hebt gekregen of een opleiding hebt afgerond, heb je een mooie ingang voor een gesprek.
  • Laat stiltes vallen – tijdens de onderhandeling geldt over het algemeen: wie als eerste weer spreekt, verliest. Durf dus af en toe een stilte te laten vallen.
  • Ga voor een alternatief – houdt je werkgever de hand op de knip, kijk dan of je iets anders kunt regelen. Meer vakantiedagen, betere werktijden of een eenmalige bonus.
  • Kom er op terug – en is er echt niets mogelijk volgens je werkgever, geef dan aan dat je over een maand of wat weer bij hem of haar terugkomt: het is je menens en je laat je niet afschepen.

Wat zijn jouw ervaringen in salarisonderhandelingen? Laat het mij weten, ik ben erg benieuwd naar andere tips!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.