Loopbaan coaching: geschiktheid baan door DNA test

Ben je een rasverkoper en een ‘mensen-mens’? Of juist meer een introverte en voorzichtige wetenschapper? En past de baan waarop je solliciteert eigenlijk wel bij je? Dat ontdek je door je DNA materiaal te laten onderzoeken bij het Rotterdamse InsightYou. Dit bureau biedt DNA onderzoek in combinatie met psychologische tests aan.

Onderzoek naar vier componenten
InsightYou baseerde de test op onderzoek van hoogleraar Willem Verbeke die – verbonden aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit in Michigan – onderzoek deed naar sales en genetica. De test onderzoek een aantal factoren: je aanleg (door het DNA), de band met je ouders / opvoeders, jouw persoonlijke en jouw professionele kenmerken. En publiceert een soort eindscore in de vorm van een rapport. In het onderzoek wordt o.a. naar de hormonen gekeken. Als je in sales bijvoorbeeld voor langdurige klantcontacten gaat, dan ben je hoogstwaarschijnlijk gevoeliger voor het hormoon oxytocine. Dan krijg je een fijn gevoel bij menselijk contact. Of ben je juist prestatiegevoelig, dan heb je minder last van het stresshormoon cortisol en durf je meer risico te nemen. Daarnaast zie je goed of iemand is gegroeid in zijn persoonlijkheid: is je aanleg anders dan de score op de psychologische test, dan heb je kennelijk een ontwikkeling doorgemaakt. Dit geeft behoorlijk meer fundament aan jouw verhaal in een sollicitatiegesprek en helpt werkgevers betere beslissingen te maken.

Voorzichtig omgaan met rapport
Als je zo’n test laat doen, ben jij de enige die de uitslag krijgt. Zelfs InsightYou weet niet wat er in staat. Je kiest er daarna zelf voor of je jouw rapport deelt met het bedrijf waar je solliciteert, zelfs als het in opdracht van een werkgever wordt onderzocht. Wel zou ik je aanraden er voorzichtig mee om te gaan, het is weer een stapje verder in privacygevoelige informatie. Ik zou bijvoorbeeld een printversie ter inzage naar het gesprek meenemen maar het niet achterlaten. En ik zou het niet digitaal toesturen. InsightYou verwacht echter dat het steeds gangbaarder zal worden en dat in de toekomst iedereen standaard bij zijn CV ook een DNA profiel overlegt. Kortom: wil je indruk maken in die stapel sollicitatiebrieven, dan kun je hiermee scoren. Wel even doorsparen, het onderzoek kost €695!

Beluister hier het interview op BNR Nieuwsradio >

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.