Loopbaan coaching: 4 tips om vanuit uitkering een baan te vinden

Hoe vind je vanuit een uitkering een baan?

Vanuit een uitkering een baan vinden blijkt steeds lastiger. Het CBS komt nu met een rapport dat in 2013 nog minder mensen een baan vonden vanuit een uitkering dan de jaren ervoor. Het was nog nooit zo laag als sinds de start van de telling in 2007. Gek genoeg neemt de werkloosheid momenteel (in 2014) juist steeds meer af, maar in 2013 was dat in ieder geval onder uitkeringsgerechtigden nog niet het geval. De 7,3 procent die wel een baan wisten te vinden vanuit hun uitkering, waren vooral jongeren en mannen in alle leeftijden. En woon je in omgeving Zoetermeer, dan had je in 2013 meer dan twee keer zoveel kans een baan te vinden dan wanneer je in omgeving Rotterdam een baan zocht.

Hoe kun je jouw kansen op een nieuwe baan vanuit een uitkering vergroten?

  • Je mag met een uitkering natuurlijk wel werken, zij het onbetaald. Kies bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk en laat zien dat je bereid bent de handen uit de mouwen te steken. En nog belangrijker: je doet zo nog steeds werkervaring op, al dan niet op je eigen vakgebied. Juist als de uitkeringsperiode langer duurt dan je verwacht had, is dit een pluspunt voor een potentiële nieuwe werkgever. Informeer wel naar de UWV voorwaarden hiervoor.
  • Hetzelfde geldt voor een (onbetaalde) stage. Ga stage lopen bij een bedrijf waar je interesse in hebt. Trek die stoute schoenen aan en bied jouw talenten en tijd aan. Grote kans dat je er zo goed achter komt of het bedrijf bij jou past. En wie weet biedt het weer aanknopingspunten voor een betaalde baan binnen het bedrijf. Je toont in ieder geval je werklust en doet bovendien werkervaring op. En dat staat goed op je CV!
  • Of kies voor ondernemerschap. Altijd al dat businessplan willen schrijven of dat ene specifieke bedrijf willen opzetten? Dit is je kans! Met behoud van je (gedeeltelijke) WW uitkering én met toestemming van het UWV, kun je in sommige gevallen een onderneming starten. Je kunt dan kiezen voor een starterregeling of voor een gedeeltelijke WW uitkering. Let op: bespreek je plannen vooraf met je UWV adviseur zodat je steeds precies weet wat de consequenties van je keuzes zijn.
  • Tot slot: volg een cursus of opleiding. Heb je nog een ontslagvergoeding gekregen toen je je baan verloor, of heb je nog een bedrag gespaard voor je persoonlijke ontwikkeling? Investeer in jezelf en start dan nu met die cursus of opleiding, al dan niet in een nieuwe richting. Je hebt meer tijd nu je geen baan hebt en om je sollicitatieplicht te vervullen heb je echt niet de hele week nodig. Bovendien: als je met je toekomst bezig bent, focus je op het positieve en ontmoet je bovendien weer nieuwe mensen…

Luister hier het interview met Zinspiratie Coaching en Marijke Roskam van BNR Nieuwsradio over dit onderwerp (21 oktober 2014)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.