Een coach houdt je een spiegel voor (TopSanté maart 2007)

topsante-cover-200703Persoonlijke coaches zijn hip, vooral onder dertigers. Zij kampen steeds vaker met het ‘Is dit alles’-gevoel en zoeken hulp bij een coach. Frank Husmann, werkzaam als ‘zinspiratiecoach’, beantwoordt drie vragen over coaching.

1) Wat doet een zinspiratiecoach?
Frank: “Ik houd cliënten een spiegel voor. Zij worstelen vaak met grote levensvragen, zoals: Ik ben ongelukkig in mijn baan, wat past beter bij mij? Of: Zit ik in de juiste relatie? Is dit alles wat ik uit het leven kan halen? Ik help deze vragen te beantwoorden.”

2) Hoe doe je dat?
“Door concrete vragen te stellen en te confronteren. Ik kijk erg naar non-verbale communicatie. Als iemand zegt: ‘Ik ben blij met mijn werk’, maar ik zíe hem dat niet uitstralen dan trek ik dat in twijfel. Vaak komt dan het hoge woord eruit. Ik probeer bij het échte gevoel te komen. Wat zegt je hart? Die gevoelens zijn te vaak weggedrukt door onze ratio. Zijn de behoeftes duidelijk, dan stippelen we samen een pad uit voor de toekomst. Vijf sessies zijn al genoeg om tot de kern te komen.”

3) Waarom kampen zoveel mensen met een ‘dertigersdip’?
“Er is keuzestress. We hebben tegenwoordig zoveel te kiezen, dat we bang zijn de verkeerde keuzes te maken. Of hebben gemaakt. Het is een vorm van een identiteitscrisis. Er zijn héél veel mensen die hiermee kampen. Alleen al die wetenschap kan bevrijdend werken: je bent absoluut niet de énige.”