Hoe word ik … Sara Kroos? (GezondNU juli 2010)

gezondnu-coverHieronder een fragment uit het artikel:

Niet iedereen is even gecharmeerd van haar confronterende humor en harde taal. Ik hou ervan. Sommigen zien Sara Kroos als een wervelstorm op ramkoers. Wat mij opvalt, is haar passie, energie en uitbundigheid. Diep vanbinnen wil ik dat ook. Hoe word ik Sara Kroos?

Kwadrant van Ofman
Zelf ben ik ongeveer het tegenovergestelde van Sara. Ingetogen, bescheiden, soms zelfs verlegen. In gespannen situaties, krijg ik niets meer uit mijn strot. En los gaan op de dansvloer? Alleen als ik me volkomen op mijn gemak voel. Lastig! Vooral omdat ik het stiekem heerlijk vind uitbundig te zijn. Ik zou best wat meer willen zijn als Sara. Die wens leg ik voor aan gezondheidszorgpsycholoog Mary-Ann ter Huurne. “Gedrag aanleren dat niet bij je past, gaat niet. Linda kan nu eenmaal geen Sara worden”, reageert zij. “Wel kun je proberen vanuit je eigen identiteit bepaalde gedragingen die je in Sara waardeert in jezelf te versterken.”

Personal coach Gerard Zegers van Zinspiratie is het daar mee eens: “Soms zitten de eigenschappen waar je naar verlangt al in je verscholen. De kunst is die eigenschappen naar boven te halen.” Hij maakt daarvoor gebruik van het Kwadrant van Ofman. Dit model draait om vier termen: kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. “Kernkwaliteiten zijn iemands kenmerkende, positieve eigenschappen”, legt Zegers uit. “Die eigenschappen kunnen echter doorslaan, waardoor ze je valkuil vormen. Van het tegenovergestelde van je valkuil kun je weer leren. Dat is je uitdaging. Een extreme vorm van je uitdaging is je allergie: die wekt ergernis bij je op.” Hij vraagt me één goede eigenschap te kiezen die bij me past. Na een poosje wikken en wegen wordt het ‘weloverwogen’. “Dat nemen we als kernkwaliteit”, beslist Zegers. “Nu kunnen we stellen dat uitbundigheid je uitdaging is en ‘ingehoudenheid’ je valkuil. Aan extreem schreeuwerige types irriteer je je, dat is je allergie. Beetje herkenbaar?” Inderdaad, het klopt aardig.
[…]

Oefening baart kunst
[…] Trouwens, iedereen kampt met onzekerheden, zelfs Sara. “Mijn grootste onzekerheden zitten in wat ik aan heb en hoe ik beweeg. Ik vind het doodeng om te dansen tijdens mijn show”, vertelt ze in Parool Magazine (2009). Dat relativeert. Toch lukt het haar wel om haar angst te overwinnen: “Ik dúrf nu te dansen en ben er trots op.” Oefening baart kunst? “Inderdaad”, zegt coach Zegers. “Dat is de volgende stap: oefenen in uitbundigheid. Zoek een situatie die voor jou minder bedreigend is, en oefen je nieuwe gedrag. Voer van daaruit de moeilijkheidsgraad langzaam op. Zo bouw je zelfvertrouwen op. Het voornaamste is: geniet ervan. Als je kanten van jezelf ontwikkeld, raak je beter in balans. Je wordt vrijer in je doen en laten. Gewoon gelukkiger.” Klinkt goed. Ik ga het uitproberen.

Meer Zinspiratie in de pers »