Loopbaan coaching: complexe baan is goed voor oudere hersenen

Dat kruiswoordpuzzels ouderen helpen om de hersenen in conditie te houden, wisten we al. Maar dat de baan die je hebt ook op latere leeftijd nog effect heeft op je geheugen, is nieuw. De Universiteit van Edinburgh publiceert nu onderzoeksresultaten naar het geheugen op latere leeftijd. Wat blijkt? Hoe complexer je baan in je werkende leven, hoe groter de kans dat je op latere leeftijd beter presteert bij geheugentests. En hoe beter je cognitieve vermogens dan zijn. Conclusie van de onderzoekers is dat de hersenen fungeren als een spier: use it or lose it. Hoe vaker je die traint, hoe beter je hersenen in conditie blijven. Heb je ze in je werk dus vaak moeten gebruiken, dan blijven ze beter presteren als je ouder bent. Zie het als een soort mentale workout.

Complexe banen stimuleren het meest
De onderzoekers ondervroegen ruim duizend ouderen die veelal gepensioneerd waren. Vooral de mensen met complexere functies – zoals de voormalig architecten, ingenieurs, artsen, advocaten en reclasseringsambtenaren – presteerden goed op de cognitieve vermogens. De mensen die eenvoudiger werk hadden verricht – bijvoorbeeld het uitvoeren van orders of het kopiëren van data – presteerden minder goed. Naast het soort werk lijkt het IQ ook een rol te spelen: mensen met een hoger IQ op elfjarige leeftijd, gaan later overwegend complexer werk doen. En door het complexere werk, blijven hun hersenen ook op oudere leeftijd beter functioneren. Dus zij hebben op beide punten voordeel. Andere mogelijke factoren worden in de toekomst onderzocht.

Hoe kun je zelf je hersenen trainen?
Als je nu een minder complexe baan hebt, zijn er nog talloze andere manieren om je geheugen te trainen. Een techniek die Sherlock Holmes bijvoorbeeld gebruikte is de inzet van een geheugenpaleis om zaken te onthouden. Hoe dat werkt? Het gaat om verbeelding: visuele prikkels onthouden je hersenen beter dan tekstuele.

  • Begin door je een bekend gebouw tot in detail voor te stellen (bijvoorbeeld het huis waarin je opgroeide).
  • Maak dan een beeld van hetgeen je wilt onthouden. Bijvoorbeeld die zes flessen rode Bordeaux die je nog moet kopen. Hoe vreemder het beeld, hoe beter je het onthoudt. In het geval van de wijnflessen kun je je dus beter zes schaars geklede Franse dames met vlammend rood haar voorstellen die samen de cancan dansen.
  • Tot slot geef je dat beeld een plek in je huis: bijvoorbeeld in de hal direct achter de voordeur.
  • Zodra je de volgende keer in gedachten je ‘geheugenhuis’ binnenkomt, zie je ze staan. Zo kun je iedere kamer vullen. Of meerdere paleizen inrichten als je veel moet onthouden.

Andere tips om het geheugen te trainen

  • Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in een gebied dat je niet kent en achteraf proberen de route opnieuw door te lopen. Of neem iedere dag een andere route naar je werk of naar huis.
  • Als je je taalkundigheid wilt stimuleren, kun je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren. Met een fysieke cursus of docent, maar tegenwoordig ook erg makkelijk te doen met apps als DuoLingo.
  • En ook het maken van anagrammen stimuleert het taalkundig inzicht: pak een woord en hussel de letters om zodat een nieuw woord ontstaat. Probeer zoveel mogelijk woorden te maken. Andere spelletjes zijn de bekende kruiswoordraadsels en bijvoorbeeld spelletjes zoals Wordfeud.

Beluister hier het interview op BNR Nieuwsradio

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.