Loopbaan coach: tekort aan ICT personeel

Steeds meer onderzoeks- en ontwikkelingscentra in de ICT branche vertrekken naar het buitenland
ICT bedrijven vinden het steeds lastiger om in Nederland goed geschoold personeel te vinden. Daarom sluiten ze hier de deuren om die elders te openen en zo betere toegang te hebben tot goed personeel. Een voorbeeld is Unit4 waar nu 300 banen verloren gaan. De branchevereniging ICT Nederland vindt het zorgelijk en hoopt dat het Nederlandse onderwijs hier meer rekening mee gaat houden. Een woordvoerder van de vereniging geeft aan vooral te denken aan programmeurs en security-specialisten. En dat in sommige gevallen ICT’ers juist weer last hebben van een mismatch: dan hebben ze net de competenties waar weer minder vraag naar is.

Ondanks een stijging de afgelopen twee jaar van het aantal jongeren dat een ICT opleiding volgt en meer aandacht vanuit de overheid, verwacht de branchevereniging dat het niet genoeg is. In 2014 waren er bijvoorbeeld 34.000 vacatures tegenover slechts honderden afgestudeerden in ICT. En in 2017 is de verwachting dat er bijna 15.000 vacatures moeilijk te vervullen zullen zijn.

Specifieke kennis en ervaring gevraagd
Als je bijvoorbeeld naar de security specialisten kijkt, waar ICT Nederland het over heeft, dan worden er verschillende aanvullende eisen gesteld aan sollicitanten, naast bijvoorbeeld een gedegen technische HBO of WO opleiding. Bij Achmea zijn ze op zoek naar security specialisten die aanvullend kennis hebben van en ervaring met SIEM tooling (bijvoorbeeld HP Arcsight). Bij Delta Lloyd zoeken ze CISSP gecertificeerde mensen, zogeheten Certified Information Systems Security Professionals. CISSP’ers zijn ook opgeleid in bijvoorbeeld elementen van wetgeving, versleuteling en architectuur. Nog een paar voorbeelden: Ordina zoekt gecertificeerde ethical hackers (dus wel hacken maar dan met doel te controleren of de beveiliging van informatie op orde is). En bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie zoeken ze momenteel naar security specialisten die hun vakgebied inzetten voor terrorismebestrijding en naast ICT ervaring ook kennis hebben van actualiteiten en hoe je daar ‘ICT wise’ mee om kunt gaan.

Loonontwikkeling in ICT
De gemiddelde salarissen in de ICT/internet branche verschillen nogal per regio en geslacht. Dat laatste is natuurlijk niet voorbehouden aan deze branche, er is altijd nog een flink verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. Maar aan de hand van het Intermediair salariskompas blijkt dat je met alle opleidingsniveaus MBO, HBO en WO in Friesland en Drenthe gemiddeld de laagste salarissen krijgt. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Wil je als ICT’er het maximale eruit halen dan moet je als man aan het werk in Zeeland of Noord-Holland. En als vrouwelijke ICT’er kun je het beste naar Zeeland toe. Het gemiddelde salaris voor een man met opleidingsniveau HBO in Zeeland is E4.528 bruto per maand. En als vrouw is dat E4.201 p/m. In Drenthe is dat respectievelijk E4.051 versus E3.723. Dat scheelt dus rond de E300 per maand.

Beluister hier het interview op BNR Nieuwsradio >

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.